Juttuarkisto

Vanhuuden vallankumous
– Viisaan iän ilosanoma Loppukirissä

Aktiivisten senioreiden tiistai-illassa 11. syyskuuta 2012 vieraili työyhteisövalmentaja Anna Pylkkänen, Proud Age -järjestön koordinaattori. Loppukirin ruokasalissa oli alustusta kuuntelemassa ja innokkaasti keskustelemassa kolmisenkymmentä jäsentä. Keskeiseksi kysymykseksi nousi ”Miksi kuvitellaan, että vain ikä määrittää vanhuksia?”

Anna Pylkkänen on työskennellyt Suomessa ja Norjassa hoitajana. Myös vanhusten parissa kokemusta hankkinut Pylkkänen halusi lähteä ajamaan vanhuuden vallankumousta. Proud Age -verkosto tähtää toiminnassaan asennekasvatukseen: kolme pitkään jakelussa olevaa ilmaislehteä, sosiaalinen media, eri aloja yhdistävät seminaarit ja yhteistyöprojektit pyrkivät normalisoimaan keskustelua vanhuudesta. Raha-automaattiyhdistykseltä on haettu apurahaa teemalla ”vanhusten äänen esiin tuominen hoivayhteisössä”. Verkosto on fuusioitumassa olemassa olevan järjestön kanssa, jolloin siihen voi myös liittyä. Ajatuksiin ja hankkeisiin voi tutustua netissä osoitteessa www.proudage.fi ja lehtiä voi kysellä R-kioskeista ja Avain-apteekeista. Facebookissa on saatavissa päivitettyä tietoa.

Iskulauseet ”Onnellisuus kasvaa iän myötä”, ”Vanhat aivot ovat nuoria viisaammat” ja ”Vanhuus on optista harhaa” innostivat aktiivisia senioreita keskustelemaan ja kyselemään. Osa kuuntelijoista tarttui verkoston englanninkieliseen nimeen, joka saattaa karkottaa englantia taitamattomia ikäihmisiä. Ainakin siinä vaiheessa, kun liike muotoutuu järjestöksi, aktiiviset seniorit toivoivat suomenkielistä nimeä, joksi ehdotettiin ”viisasta ikää”. Diaesityksessä oli esillä alaotsikko ” – koska olet arvokas”, joka toi mieleen anti age -kosmetiikkamainokset tuotteineen, jotka taistelevat ikää vastaan.

Ehkä siitä syystä, että Proud Age on toistaiseksi epämääräinen yhteisö, illasta ei kuulijalle jäänyt kovin paljon käteen, vaikka Pylkkänen korosti, että ideaa voi viedä eteenpäin olemalla oma itsensä ja antamalla sille arvoa. Hän totesi myös, että Aktiiviset seniorit on erinomainen esimerkki Proud Age -henkisestä toiminnasta, joka luo uutta yhteisöllisyyttä ja edustaa uudelleen herännyttä kansalaisaktivismia.

Illasta voi poimia vielä muutamia positiivisia tiedonmurusia: Miljoonasta 65-vuotiaasta vain viisi prosenttia tulee tarvitsemaan elämänsä aikana tehostettua hoitoa. Väärä uskomus on, että luovuus ja vanhuus eivät kulje yhdessä. Yli 55-vuotias työntekijä on huomattavasti alle 40-vuotiasta tehokkaampi työssään. Pitkäikäisiä yhdistää intohimo. Vaikka me aktiiviset seniorit emme innostuisikaan yli satavuotiaina lähtemään maailmanmatkalle tai tule tyyli-ikoneiksi, myös suomalainen tutkimus vahvistaa Pylkkäsen mainitsemien kansainvälisten tutkimusten havainnon, että onnellisuus kasvaa koko ajan iän myötä: ihminen on onnellisimmillaan kuusikymmentävuotiaana ja tuo huippuonnellisuus säilyy vuosikausia. Sen osoitti Elämä pelissä – Onnellisuuden salaisuus -testi, jonka Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin asiantuntijat laativat Ylen samannimistä ohjelmaa varten kaksi vuotta sitten. Onnellisuutta voi myös lisätä harjoitusten avulla. Nyt valmennus jatkuu 30.9.2012 uuden ohjelman myötä. Kannattaa tehdä netissä v-indeksiä mittaava testi, jonka avulla saa selville, kuinka pitkään todennäköisesti elää ja kuinka voi lisätä terveiden vuosiensa määrää harjoituksilla. Myös avausshow’n 28.9. studioyleisöön voi ilmoittautua, vaikka aktiivisten senioreiden ryhmänä! sanoma Loppukirissä


Marita Komi